Categories
Uncategorized

Rommi

Rommi on klassinen korttipeli, jota on pelattu jo vuosisatoja ja josta löytyy useita versioita. Yksi suosituimmista rommin versioista on nimeltään ginirommi. Kaikissa rommin versioissa tarvitaan taitoa, onnea ja kykyä tehdä nopeita päätöksiä voittaakseen.

Rommin perussäännöt

Rommista on useita eri versioita ja tässä tekstissä kerrotaan rommin perussäännöt. Lisää mielenkiintoisia korttipelejä ja niiden sääntöjä pääset lukemaan täältä.

Peliä on parasta pelata 2-4 pelaajan voimin, mutta siihen voi osallistua jopa kuusi pelaajaa. Joko pelataan tietty määrä jakoja tai peliä pelataan tavoitepistemäärään asti. Jakojen määrästä tai tavoitepistemäärästä on sovittava ennen pelin aloittamista.

Rommia pelataan normaalilla 52 kortin pakalla. Useamman pelaajan pelissä voidaan käyttää kahta korttipakkaa.

Pelin tavoite

Rommin tavoitteena on päästä ensimmäisenä pelaajana eroon kaikista korteistaan muodostamalla yhdistelmiä, kuten suoria ja settejä. Setissä voi olla kolme tai neljä samaa arvoa olevaa korttia, kun taas suora koostuu kolmesta tai useammasta peräkkäisestä kortista samasta väristä (esimerkiksi: hertta 3, hertta 4, hertta 5).

Jako

Ensimmäinen jakaja valitaan satunnaisesti, ja jakovuoro vaihtuu, jos pelaajia on kaksi, ja kiertää myötäpäivään, jos pelaajia on enemmän kuin kaksi. Kahden pelaajan pelissä kummallekin pelaajalle jaetaan kymmenen kortin käsi. Kullekin jaetaan seitsemän korttia, jos pelaajia on kolme tai neljä, ja kun pelaajia on viisi tai kuusi, kukin pelaaja saa kuusi korttia.

Kortit jaetaan yksi kerrallaan, ja jakamisen jälkeen seuraava kortti asetetaan kuvapuoli ylöspäin pöydälle ja aloitetaan hylkäyspino, ja loput pakasta asetetaan kuvapuoli alaspäin sen viereen ja muodostetaan kanta. Pelaajat katsovat ja lajittelevat korttinsa.

Jokereita voi käyttää rommissa ja tällöin ne korvaavat minkä tahansa kortin. Jos pöydällä on suoran tai setin osana jokeri ja sinulla on kädessä sitä vastaava kortti, saat vaihtaa korttisi jokeriin.

Ässät voivat olla joko pieni tai suuri ässä, mutta ei samaan aikaan molempia.

Pelin kulku

Jokainen vuoro koostuu seuraavista osista:

Nostaminen

Sinun on aloitettava ottamalla yksi kortti joko varastopinon yläosasta tai poisheitetyn korttipinon yläosasta ja lisäämällä se käteesi. Hylkäyspino on kuvapuoli ylöspäin, joten näet etukäteen, mitä saat. Varasto on kuvapuoli alaspäin, joten jos päätät ottaa kortin varastosta, näet kortin vasta sen jälkeen, kun olet sitoutunut ottamaan sen. Jos otat kortin varastosta, lisäät kortin käteesi näyttämättä sitä muille pelaajille.

Yhdistäminen

Jos sinulla on kädessäsi kelvollinen ryhmä tai sarja, voit asettaa yhden tällaisen yhdistelmän kuvapuoli ylöspäin pöydälle eteesi. Voit pöydätä ainoastaan yhden yhdistelmän vuoron aikana. Sinun ei ole pakko yhdistää vain siksi, että voit.

Lakkauttaminen

Tämäkin on vapaaehtoista. Voit halutessasi lisätä kortteja ryhmiin tai sarjoihin, jotka olet itse tai muut ovat jo yhdistäneet. Pelaaja voi ottaa pois kortteja yhdessä vuorossa ilman rajoituksia.

Heittäminen

Vuorosi lopussa yksi kortti on heitettävä pois kädestäsi ja asetettava kuvapuoli ylöspäin heittopinon päälle. Jos aloitit vuorosi ottamalla poisheittopinon ylimmän kortin, et saa päättää vuoroasi heittämällä saman kortin pois ja jättämällä pinon ennalleen – sinun on heitettävä toinen kortti pois. Voit kuitenkin nostaa hylätyn kortin yhdellä vuorollasi ja heittää saman kortin pois myöhemmällä vuorollasi.

Jos varasto on loppunut eikä seuraava pelaaja halua ottaa poisheitettyä korttia, poisheitetty korttipino käännetään sekoittamatta ja muodostetaan uusi varasto, ja peliä jatketaan.

Pelaaja voittaa yksittäisen käden joko yhdistämällä, panemalla pois tai heittämällä pois kaikki korttinsa. Heti kun yksi pelaajista saa kätensä tyhjäksi, peli päättyy. Yhdistäminen tai poislukeminen ei ole enää mahdollista, vaikka muilla pelaajilla olisikin kädessään päteviä yhdistelmiä.

Pisteiden lasku

Kun yhden pelaajan käsi on tyhjä, muut pelaajat laskevat yhteen kaikkien kädessään jäljellä olevien korttien arvon seuraavasti:

  • Kuvakortit ovat 10 pisteen arvoisia
  • Ässät ovat kukin 1 pisteen arvoisia
  • Numerokortit ovat silmälukunsa arvoisia – esimerkiksi kuutonen on 6 pisteen arvoinen jne.
  • Jokerit ovat 15 pisteen arvoisia

Voittajan yhteenlaskettuun pistemäärään lisätään kaikkien muiden pelaajien käsissä olevien korttien kokonaisarvo.

Peliä jatketaan uusilla jakokerroilla, kunnes pelaaja saavuttaa ennen pelin alkua päätetyn pistetavoitteen tai kunnes sovittu määrä jakoja on pelattu. Jos pelataan tietty määrä jakoja, korkeimman pistemäärän omaava pelaaja voittaa.